info@kayropraktikdernegi.com

Kayropraktik Derneği

Kayropraktik muskuler-iskelet sisteminin mekaniksel rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve önlemlenmesinde ve bu mekaniksel rahatsızlıkların genel sağlık ve sinir sistemi üzerinde ilgili bir sağlık mesleğidir. Özellikle omurganın mekanik bozukluklarını düzeltmek ve yumuşak doku ve diğer eklem manipülasyon tedavisine önem verir.

WFC Dictionary Definition
World Federation of Chiropractic, 2001

Kayropraktik nöromuskuler-iskelet sisteminin rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve önlemlenmesinde ve bu rahatsızlıkların genel sağlık üstündeki olumsuz etkisi ile ilgilenen bir sağlık mesleğidir. Çıkık olmadan normal mekanik hareketliliğini yitirmiş eklemleri manipüle etmek, düzeltmek ve elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaşır.

The WHO definition
World Health Organization, Guidelines on Chiropractic, 2005

Kayropraktik İlaç ve cerrahi tedavileri kullanmadan vücudun kendi kendini onarabilme kapasitesini kullanarak hastaya yaklaşan bir sağlık disiplinidir. Kayropraktik pratisyenliği omurganın mekaniksel yapısı ve sinir sistemi tarafından yönetildiği gibi fonksiyonu ve bu ilişkinin genel sağlık üzerindeki etkilerine önem verir. Kayropraktik doktorları hastanın menfaati için diğer sağlık uzmanları ile uyumlu çalışabilmenin önemini ve sorumluluğunu ciddi bir şekilde üstlenirler.

The ACC definition
Association of Chiropractic Colleges, 1996